voedingssupplementen waarom en waarvoor gebruiken

Wat zijn voedingssupplementen en waarom gebruiken

Wat zijn voedingssupplementen 

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding. Ze bevatten doorgaans voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, kruidenextracten, aminozuren of andere stoffen die een specifieke gezondheidsbevorderende werking kunnen hebben. Voedingssupplementen worden meestal ingenomen in de vorm van pillen, capsules, tabletten, poeders of vloeistoffen.

Voedingssupplementen voor gezondheidsvoordelen 

Deze supplementen zijn verkrijgbaar zonder recept en kunnen worden gebruikt om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen of om bepaalde gezondheidsvoordelen te bevorderen. Ze worden vaak gebruikt door mensen die denken dat ze niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via hun normale dieet, zoals bijvoorbeeld vegetariërs, veganisten of mensen met bepaalde voedselallergieën.

Gebruik van voedingssupplementen 

Mensen gebruiken voedingssupplementen om verschillende redenen. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom mensen voedingssupplementen kunnen gebruiken.

Voedingssupplementen voor aanvulling van voedingsstoffen

Voedingssupplementen kunnen helpen bij het aanvullen van eventuele tekorten aan essentiële voedingsstoffen in de voeding. Bijvoorbeeld, als iemand een beperkt dieet volgt (zoals vegetarisme of veganisme) of bepaalde voedselallergieën heeft, kunnen supplementen helpen bij het verkrijgen van de benodigde voedingsstoffen.

Voedingssupplementen voor verbetering van de algemene gezondheid

Sommige mensen nemen voedingssupplementen om hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Ze kunnen supplementen gebruiken die vitamines, mineralen, antioxidanten of andere stoffen bevatten waarvan wordt gedacht dat ze een positief effect hebben op de gezondheid.

Voedingssupplementen voor ondersteuning van specifieke lichaamsfuncties.

Er zijn supplementen die gericht zijn op het ondersteunen van specifieke lichaamsfuncties of systemen, zoals het immuunsysteem, de spijsvertering, de hersenfunctie, de botten en gewrichten, de huid, het haar, enzovoort.

Voedingssupplementen voor sportprestaties en herstel

Sommige atleten en actieve individuen gebruiken voedingssupplementen om hun sportprestaties te verbeteren, het herstel na inspanning te bevorderen of spiermassa op te bouwen. Dit kunnen supplementen zijn zoals eiwitten, creatine, BCAA's (vertakte aminozuren), en andere sportgerelateerde supplementen.

Voedingssupplementen kunnen een rol spelen bij sportprestaties en herstel. Hier zijn enkele voedingssupplementen die vaak worden gebruikt door sporters.

Eiwitpoeder en eiwitshakes voedingssupplementen

Eiwit is essentieel voor spierherstel en -opbouw. Eiwitpoeders, zoals wei-eiwit, caseïne-eiwit of plantaardige eiwitpoeders (zoals erwten-, rijst- of hennepeiwit), worden vaak gebruikt om de eiwitinname te verhogen na een trainingssessie. Wij hebben Whey Protein, Whey Isolaat en Vegan Protein als eiwitpoeder.

Creatine monohydraat voedingssupplementen

Creatine monohydraat is een populair supplement dat de fysieke prestaties kan verbeteren, vooral bij activiteiten met een hoge intensiteit, zoals gewichtheffen en sprinten. Het kan helpen bij de toename van kracht en spiermassa.

BCAA's (vertakte aminozuren) voedingssupplementen

BCAA-supplementen bevatten de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Ze worden vaak ingenomen om spierafbraak te verminderen, herstel te bevorderen en vermoeidheid tijdens intensieve trainingen te verminderen.

Beta-alanine voedingssupplementen

Beta-alanine kan helpen bij het vertragen van de vermoeidheid en het verbeteren van de prestaties bij opeenvolgende korte en intensieve inspanningen, zoals bij intervaltraining. Het wordt vaak gecombineerd met creatine. Wij hebben beta-alanine verwerkt in onze pre workout zodat je het maximale kan halen uit je trainingen en inspanningen. 

Cafeïne voedingssupplementen

Cafeïne kan de alertheid en het uithoudingsvermogen verbeteren, en het kan ook de vetverbranding tijdens de training bevorderen. Het wordt vaak ingenomen in de vorm van pillen of poeders. In onze pre workout zit cafeine.

Afvalshakes voedingssupplement voor afvallen

Afvalshakes, ook wel maaltijdvervangende shakes genoemd en onze Diet Shake, zijn shakes die worden gebruikt als vervanging van een normale maaltijd, meestal met als doel gewichtsverlies. Ze worden vaak gebruikt in diëten waarbij caloriebeperking een rol speelt. Hier zijn enkele kenmerken van afvalshakes.

Caloriebeperking met afvalshakes

Afvalshakes zijn meestal laag in calorieën, wat helpt bij het creëren van een calorie tekort, dat nodig is om gewicht te verliezen. Ze bevatten vaak minder calorieën dan een reguliere maaltijd, waardoor je totale calorie-inname gedurende de dag wordt verminderd.

Voedingsstoffen in afvalshakes

Afvalshakes zijn doorgaans verrijkt met verschillende voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Dit helpt ervoor te zorgen dat je essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zelfs als je een maaltijd overslaat. Het is belangrijk om te kiezen voor afvalshakes die een evenwichtige voedingsprofiel hebben.

Gemak en portiecontrole met afvalshakes

Afvalshakes bieden het gemak van een snelle en eenvoudige maaltijd. Ze zijn vaak verkrijgbaar in handige portieverpakkingen en kunnen handig zijn voor mensen die moeite hebben met portiecontrole of het plannen van gezonde maaltijden.

Vervanging van maaltijden met afvalshakes

Afvalshakes kunnen worden gebruikt als vervanging voor één of meerdere maaltijden per dag. Het typische gebruik is om bijvoorbeeld het ontbijt of de lunch te vervangen door een shake en vervolgens een gezonde maaltijd te eten voor het avondeten.

Omega-3 essentiële vetzuren voedingssupplementen

Omega-3 vetzuren, zoals visolie, kunnen ontstekingen verminderen, het herstel bevorderen en de gewrichtsgezondheid ondersteunen. Ze kunnen vooral nuttig zijn bij intensieve trainingen.

Het is belangrijk op te merken dat voedingssupplementen niet magisch zijn en dat een uitgebalanceerd dieet nog steeds de basis vormt, voedingssupplementen zijn een goede aanvulling. Wij kunnen je gratis helpen met ons voedingsadvies en voedingsschema.