Lekkere recepten maken voor ontbijt lunch en avondeten voorbeelden

Lekkere recepten en gerechten maken

Wat zijn lekkere recepten en gerechten 

Wij geven je verschillende recepten en gerechten die je kan gebruiken voor het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes.

Lekkere recepten ontbijt hoe maken

Hier zijn een paar heerlijke ontbijtrecepten om je dag goed te beginnen:

  1. Havermout met bessen en noten:

    • Kook ½ kopje havermout in 1 kopje water of melk naar keuze.
    • Voeg een scheutje vanille-extract, kaneel en een snufje zout toe.
    • Serveer met een handvol gemengde bessen (zoals bosbessen, frambozen, aardbeien) en een handjevol gehakte noten (zoals amandelen, walnoten, pecannoten).
  2. Griekse yoghurt met granola en vers fruit:

    • Schep een portie Griekse yoghurt in een kom.
    • Voeg een handvol knapperige granola en vers fruit (bijvoorbeeld plakjes banaan, stukjes kiwi, gehakte appel) toe.
    • Optioneel: voeg een scheutje honing of een snufje kaneel toe voor extra smaak.
  3. Volkoren toast met avocado en eieren:

    • Rooster een sneetje volkoren brood.
    • Prak een rijpe avocado en breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
    • Bak een ei (gebakken, gepocheerd of gekookt) naar jouw voorkeur.
    • Smeer de avocado op de geroosterde toast en leg het gebakken ei er bovenop. Voeg eventueel wat chili-vlokken of verse kruiden toe.
  4. Smoothie bowl:

    • Blend een mix van bevroren fruit (bijvoorbeeld banaan, bessen, mango) met een vloeistof naar keuze (water, melk, yoghurt) tot een dikke en romige smoothie.
    • Giet de smoothie in een kom en garneer met toppings zoals plakjes vers fruit, granola, kokosvlokken of gehakte noten.

Geniet van je ontbijt! Vergeet niet dat je altijd ingrediënten en smaakmakers kunt aanpassen naar jouw voorkeuren en voedingsbehoeften.

Lekkere recepten lunch en middageten hoe maken

Hier zijn acht lekkere lunchrecepten om van te genieten:

  1. Gegrilde kip Caesar salade:

    • Gril een mager stuk kipfilet en snijd het in plakjes.
    • Bereid een salade van knapperige romaine sla, cherrytomaatjes, komkommer en eventueel wat dun gesneden rode ui.
    • Voeg de plakjes gegrilde kip toe en besprenkel met zelfgemaakte Caesar dressing.
    • Optioneel: bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en croutons.
  2. Quinoasalade met gegrilde groenten:

    • Kook quinoa volgens de instructies op de verpakking.
    • Gril een mix van groenten zoals courgette, paprika, aubergine en rode ui.
    • Meng de gekookte quinoa en gegrilde groenten samen en voeg verse kruiden zoals basilicum of peterselie toe.
    • Breng op smaak met een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper.
  3. Geroosterde groentesoep:

    • Rooster een mix van groenten zoals pompoen, wortel, paprika en ui in de oven met wat olijfolie, zout en peper.
    • Pureer de geroosterde groenten samen met groentebouillon tot een gladde soep.
    • Voeg indien gewenst wat kruiden of specerijen toe zoals kurkuma of komijn voor extra smaak.
  4. Volkoren wrap met hummus en gegrilde groenten:

    • Besmeer een volkoren wrap met hummus.
    • Beleg met gegrilde groenten zoals courgette, paprika, aubergine en champignons.
    • Voeg eventueel wat verse spinazie of rucola toe voor extra smaak en textuur.
    • Rol de wrap strak op en snijd in helften of plakjes.
  5. Gezonde kippensoep:

    • Kook kippenbouillon en voeg mager kipfilet, wortelen, selderij en uien toe.
    • Laat de soep sudderen tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.
    • Voeg fijngesneden verse kruiden zoals peterselie of tijm toe.
    • Serveer met een volkoren stukje brood aan de zijkant.
  6. Quinoa-stuffed paprika's:

    • Kook quinoa volgens de instructies op de verpakking.
    • Snijd de bovenkant van paprika's af en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
    • Meng de gekookte quinoa met fijngehakte groenten, zoals tomaat, ui, spinazie en eventueel feta of geitenkaas.
    • Vul de paprika's met het quinoa-groentemengsel en bak ze in de oven tot de paprika's zacht zijn.
  7. Geroosterde kikkererwtensalade:

    • Spoel en droog kikkererwten en besprenkel met olijfolie, zout, komijn en paprikapoeder.
    • Rooster de kikkererwten in de oven tot ze knapperig zijn.
    • Meng de geroosterde kikkererwten met gemengde bladgroenten, komkommer, cherrytomaatjes en feta.
    • Voeg een dressing toe van olijfolie, citroensap en verse kruiden.
  8. Vegetarische Mexicaanse bowl:

    • Bereid een basis van bruine rijst of quinoa.
    • Top het met zwarte bonen, maïs, gehakte tomaat, gesneden avocado en fijngehakte rode ui.
    • Voeg verse kruiden zoals koriander toe en besprenkel met limoensap.
    • Optioneel: voeg een beetje magere Griekse yoghurt toe als vervanging voor zure room.

Hopelijk zorgen deze lunchrecepten voor inspiratie en smakelijke maaltijden. Vergeet niet om de recepten aan te passen naar jouw smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften.

Lekkere recepten diner en avondeten hoe maken

Hier zijn acht recepten voor een gezonde avondmaaltijd:

  1. Gegrilde kipfilet met geroosterde groenten:

    • Marineer de kipfilet met citroensap, knoflook, olijfolie, zout en peper.
    • Grill de kipfilet tot hij gaar is en serveer met geroosterde groenten zoals paprika, courgette en wortels.
  2. Quinoa salade met avocado en zwarte bonen:

    • Kook quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • Meng de gekookte quinoa met avocado, zwarte bonen, tomaten, komkommer en limoensap.
    • Breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie.
  3. Zalmfilet met gestoomde broccoli en bruine rijst:

    • Bak de zalmfilet in een koekenpan met olijfolie tot hij gaar is.
    • Serveer de zalm met gestoomde broccoli en gekookte bruine rijst.
  4. Gevulde paprika's met mager gehakt en quinoa:

    • Bak mager gehakt met gehakte ui en knoflook in een koekenpan.
    • Voeg gekookte quinoa, tomatensaus en kruiden toe aan het gehaktmengsel.
    • Vul paprika's met het gehaktmengsel en bak ze in de oven tot ze zacht zijn.
  5. Geroosterde zoete aardappel met zwarte bonen en groenten:

    • Snijd zoete aardappelen in plakjes en rooster ze in de oven met olijfolie, zout en peper.
    • Meng zwarte bonen, maïs, tomaten, avocado en lente-uitjes.
    • Serveer de geroosterde zoete aardappel met het zwarte bonenmengsel.
  6. Gezonde kippensoep met groenten:

    • Kook kippenbouillon in een grote pot en voeg stukjes kipfilet, wortels, selderij, ui en knoflook toe.
    • Breng de soep aan de kook en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
    • Voeg op het einde wat gehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
  7. Vegetarische roerbak met tofu en groenten:

    • Bak blokjes tofu in een koekenpan met sojasaus en gember.
    • Voeg groenten zoals broccoli, paprika, wortels en champignons toe en roerbak tot ze knapperig zijn.
    • Breng op smaak met zout, peper en een scheutje sesamolie.
  8. Gegrilde groentespiesjes met kikkererwten:

    • Rijg stukjes groenten zoals paprika, courgette, champignons en cherrytomaten aan spiesjes.
    • Grill de spiesjes tot de groenten zacht en licht gebruind zijn.
    • Serveer de groentespiesjes met kikkererwten en een yoghurtsaus.

Ik hoop dat deze recepten je inspireren voor een gezonde avondmaaltijd!

Lekkere recepten tussendoortjes en snacks hoe maken

Hier zijn acht recepten voor gezonde snacks:

  1. Gegrilde groenteschijfjes:

    • Snijd groenten zoals courgette, aubergine en paprika in dunne plakjes.
    • Bestrijk de plakjes met een beetje olijfolie en grill ze tot ze zacht zijn.
    • Bestrooi met wat zout, peper en verse kruiden naar keuze.
  2. Appelschijfjes met pindakaas:

    • Snijd een appel in plakjes en besmeer ze met een laagje pindakaas.
    • Optioneel: bestrooi met wat kaneel of gehakte noten voor extra smaak en textuur.
  3. Griekse yoghurt met bessen en granola:

    • Neem een portie Griekse yoghurt en voeg verse bessen (zoals aardbeien, bosbessen of frambozen) toe.
    • Bestrooi met een beetje granola voor wat knapperigheid.
  4. Gezonde energieballetjes:

    • Meng dadels, noten (bijvoorbeeld amandelen of cashewnoten), havermout, honing en een snufje kaneel in een keukenmachine.
    • Rol het mengsel tot balletjes en zet ze in de koelkast om op te stijven.
  5. Groentesnacks met hummus:

    • Snijd rauwe groenten zoals wortels, komkommer, paprika en bleekselderij in reepjes.
    • Serveer met een schaaltje hummus als dip.
  6. Geroosterde kikkererwten:

    • Spoel en droog kikkererwten en breng ze op smaak met olijfolie en kruiden zoals paprikapoeder, komijn en knoflookpoeder.
    • Rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn.
  7. Gevulde eieren:

    • Kook eieren en snijd ze doormidden.
    • Verwijder de eidooiers en meng ze met Griekse yoghurt, mosterd, fijngehakte lente-uitjes en een snufje zout en peper.
    • Vul de eiwitten met het mengsel en garneer met paprikapoeder of gehakte kruiden.
  8. Notenmix met gedroogd fruit:

    • Meng verschillende soorten noten zoals amandelen, walnoten en cashewnoten met gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberries of abrikozen.
    • Bewaar de mix in een luchtdichte container voor een snelle en gezonde snack.