gezond bananenbrood recept zelf maken

Hoe maak je gezonde bananenbrood met recept

Wat is een bananenbrood

Misschien wel leuk om eerst even te vertellen wat bananenbrood is.

Een bananenbrood is een smakelijk gebakken goed dat gemaakt wordt met rijpe bananen. Het heeft een zachte textuur en een zoete bananensmaak. Hoewel het de naam "brood" draagt, heeft het meer de consistentie en smaak van een cake.

Bananenbrood wordt meestal gemaakt met ingrediënten zoals rijpe bananen, bloem, suiker, eieren, boter of olie, en een aantal optionele toevoegingen zoals noten, zaden, rozijnen of chocoladeschilfers. Het beslag wordt gemengd en vervolgens in een broodvorm gegoten en gebakken in de oven totdat het gaar is.

Het leuke aan bananenbrood is dat het een geweldige manier is om rijpe bananen te gebruiken die anders misschien zouden worden weggegooid. Het is ook een veelzijdig recept, waardoor je het kunt aanpassen naar jouw smaak en voedingsvoorkeuren.

Bananenbrood voor ontbijt, snack of dessert

Bananenbrood kan worden genoten als ontbijt, snack of dessert. Het kan vers worden gegeten of opgewarmd worden geserveerd met een klontje boter, honing of pindakaas erop. Het is ook mogelijk om variaties aan te brengen in het traditionele bananenbroodrecept, zoals het toevoegen van chocoladechips, walnoten of havermout voor extra smaak en textuur.

Over het algemeen staat bananenbrood bekend om zijn eenvoudige bereiding, heerlijke smaak en het vermogen om rijpe bananen een tweede leven te geven. Het is een populair baksel dat door velen wordt gewaardeerd.

Gezond bananenbrood recept zelf maken

Hier is een recept voor gezond bananenbrood:

Ingrediënten voor een gezond bananenbrood recept

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 1/4 kopje gesmolten kokosolie (of een andere plantaardige olie)
  • 1/4 kopje honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 3/4 kopje volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Een snufje zout
  • Optioneel: noten, zaden, rozijnen of chocoladeschilfers voor extra smaak
  • Optioneel: extra eiwitpoeder door het recept heen

Instructies voor een gezond bananenbrood recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een broodvorm in met een beetje olie of bekleed het met bakpapier.

  2. Prak de rijpe bananen fijn in een grote kom.

  3. Voeg de eieren, gesmolten kokosolie, honing (of ahornsiroop) en vanille-extract toe aan de kom. Meng goed tot alles goed gecombineerd is.

  4. In een aparte kom meng je het volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout. Roer dit droge mengsel door het natte mengsel en meng tot alles net is gecombineerd. Voeg eventueel noten, zaden, rozijnen of chocoladeschilfers toe en meng nogmaals.

  5. Giet het beslag in de ingevette broodvorm en strijk de bovenkant glad.

  6. Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-55 minuten, of tot een tandenstoker in het midden gestoken er schoon uitkomt.

  7. Haal het brood uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je het op een rooster plaatst om volledig af te koelen.

  8. Snijd het bananenbrood in plakjes en geniet ervan!

Gezond bananenbrood recept voor tussendoortjes of ontbijt

Dit gezonde bananenbrood is een voedzame en heerlijke optie voor een tussendoortje of ontbijt. Je kunt het bewaren in een luchtdichte container op kamertemperatuur of in de koelkast gedurende enkele dagen.