Hoe maak je een gezonde milkshake met de bereiding en recept

Hoe maak je een gezonde milkshake met veel eiwitten

Wat is een milkshake

Een milkshake is een drank die meestal wordt gemaakt door melk, ijs en smaakstoffen te mengen tot een romige en verfrissende drank. Het is een populaire keuze als dessert of verfrissing, vooral op warme dagen. De basisingrediënten van een milkshake zijn:

 1. Melk: Traditioneel wordt volle melk gebruikt, maar je kunt ook magere melk, amandelmelk, sojamelk of andere melkalternatieven gebruiken, afhankelijk van je voorkeur.

 2. IJs: Meestal wordt vanille-ijs gebruikt als basis, maar je kunt ook andere smaken ijs gebruiken om variatie toe te voegen, zoals chocolade, aardbei, banaan, etc. Bevroren yoghurt kan ook worden gebruikt als een gezonder alternatief.

 3. Smaakstoffen: Dit kunnen verschillende ingrediënten zijn om de gewenste smaak te bereiken, zoals vanille-extract, chocoladesiroop, aardbeienpuree, bananen, karamel, pindakaas, etc.

Deze ingrediënten worden meestal in een blender gedaan en gemengd tot een gladde en romige consistentie. De verhouding van melk tot ijs kan variëren, afhankelijk van hoe dik je de milkshake wilt hebben. Je kunt ook extra toppings toevoegen, zoals slagroom, chocoladeschilfers, nootjes, kersen, etc., om de milkshake verder te versieren.

Het is belangrijk op te merken dat milkshakes vaak worden geassocieerd met zoetheid en zijn over het algemeen niet als gezond beschouwd vanwege het hoge suiker- en caloriegehalte. Er zijn echter gezondere varianten mogelijk door gebruik te maken van magere melk, minder ijs en natuurlijke smaakstoffen zoals vers fruit. Hier helpen wij je mee!

Een gezonde milkshake maken met extra eiwitten

Het is vrij eenvoudig om een gezonde eiwitrijke milkshake te maken. Hier is een basisrecept om je op weg te helpen:

Ingrediënten gezonde milkshake

 • 1 bevroren banaan
 • 1 kopje magere melk of amandelmelk
 • 1 eetlepel pindakaas of amandelboter
 • 1 schepje eiwitpoeder (vanille- of chocoladesmaak). 
 • Optioneel: een handvol spinazie of een schepje greens poeder voor extra voedingsstoffen

Instructies maken gezonde milkshake

 1. Snijd de bevroren banaan in stukjes, zodat deze gemakkelijk in de blender kan worden gemengd.
 2. Voeg de banaan, melk, pindakaas of amandelboter en het eiwitpoeder toe aan de blender.
 3. Als je extra groenten wilt toevoegen, voeg dan ook de spinazie of het greens poeder toe aan de blender.
 4. Blend alle ingrediënten op hoge snelheid tot een gladde consistentie.
 5. Proef de milkshake en voeg indien nodig zoetstof toe, zoals honing of een natuurlijke zoetstof zoals stevia, als je een zoetere smaak wilt.
 6. Giet de milkshake in een glas en serveer direct.

Je kunt ook creatief zijn en andere ingrediënten toevoegen, zoals bevroren bessen, noten, zaden of yoghurt, om de smaak en voedingswaarde aan te passen aan jouw voorkeur.