hoe maak je asperges klaar bereiding en recepten

Hoe maak je asperges klaar met recepten

Hoe maak je asperges klaar uitleg

Ja misschien een beetje gek, maar toch hebben veel mensen hier moeite mee. We geven je ook gelijk wat recepten die je kan gebruiken.

Het bereiden van asperges kan op verschillende manieren gebeuren, maar hier is een basisrecept voor gekookte asperges:

Ingrediënten voor asperges 

  • Verse asperges
  • Zout
  • Boter of olijfolie (optioneel)
  • Citroen (optioneel)

Instructies bereiden van asperges 

  1. Begin met het schoonmaken van de asperges. Snijd ongeveer 1-2 cm van de onderkant van elke asperge af. Schil de asperges vervolgens met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm onder de kop naar beneden. Dit verwijdert de vezelige buitenste laag.

  2. Spoel de asperges af onder koud water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

  3. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe aan het kokende water, dit geeft de asperges smaak. De verhouding is ongeveer 1 theelepel zout per liter water.

  4. Leg de asperges voorzichtig in het kokende water. Zorg ervoor dat de koppen boven water blijven. Kook de asperges ongeveer 5-7 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges. Ze moeten zacht maar nog steeds knapperig zijn.

  5. Gebruik een tang om de asperges voorzichtig uit het water te halen en leg ze op een serveerschaal. Je kunt ervoor kiezen om een beetje gesmolten boter of olijfolie over de asperges te druppelen voor extra smaak. Je kunt ook een beetje citroensap over de asperges sprenkelen om ze wat frisser te maken.

Nu zijn je gekookte asperges klaar om geserveerd te worden! Ze passen goed bij verschillende gerechten zoals aardappelen, vis, vlees of een salade.

Lekkere recepten voor bereiden van asperges 

Hier zijn vijf verschillende recepten voor de bereiding van asperges:

Gegrilde asperges met Parmezaanse kaas recept en maken

Ingrediënten:

  • Verse asperges
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Vers geraspte Parmezaanse kaas

Instructies:

  • Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  • Besprenkel de asperges met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de asperges op de grill en grill ze gedurende 5-7 minuten, of tot ze knapperig en licht geblakerd zijn.
  • Bestrooi de gegrilde asperges met vers geraspte Parmezaanse kaas en serveer.

Romige aspergesoep recept en maken

    Ingrediënten:

    • Verse asperges
    • Ui, fijngehakt
    • Knoflook, fijngehakt
    • Groentebouillon
    • Room
    • Boter
    • Zout en peper

    Instructies:

    • Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Snijd de asperges in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee.
    • Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel sudderen tot de asperges zacht zijn.
    • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
    • Voeg room toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Verwarm nog even door en serveer warm.

    Aspergesalade met feta en balsamicodressing recept en maken


      Ingrediënten:

      • Verse asperges
      • Gemengde groene sla
      • Feta-kaas, verkruimeld
      • Cherrytomaten, gehalveerd
      • Balsamicoazijn
      • Olijfolie
      • Zout en peper

      Instructies:

      • Snijd de harde uiteinden van de asperges af en kook ze kort in kokend water tot ze knapperig gaar zijn. Laat ze afkoelen.
      • Meng de gemengde groene sla, feta-kaas en cherrytomaten in een saladekom.
      • Snijd de afgekoelde asperges in stukjes en voeg ze toe aan de salade.
      • Maak een dressing van balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper. Besprenkel de salade met de dressing en meng goed. Serveer direct.

      Aspergerisotto recept en maken

        Ingrediënten:

        • Verse asperges
        • Arborio-rijst
        • Ui, fijngehakt
        • Knoflook, fijngehakt
        • Witte wijn
        • Groentebouillon
        • Parmezaanse kaas, geraspt
        • Boter
        • Zout en peper

        Instructies:

        • Schil de asperges en snijd ze in stukjes.
        • Verhit wat boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
        • Voeg de Arborio-rijst toe en bak deze een paar minuten mee.
        • Blus af met witte wijn en laat de alcohol verdampen.
        • Voeg geleidelijk groentebouillon toe, telkens een scheutje tegelijk, en laat de rijst langzaam gaar worden.
        • Voeg de gesneden asperges toe en kook ze mee tot ze zacht zijn.
        • Roer de geraspte Parmezaanse kaas en een klontje boter door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm.

        Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus recept en maken

          Ingrediënten:

          • Verse asperges
          • Gerookte zalm
          • Eieren
          • Citroensap
          • Boter
          • Zout en peper

          Instructies:

          • Kook de asperges volgens de instructies in het eerste basisrecept.
          • Kook de eieren zacht of medium hard, en pel ze.
          • Smelt boter in een pan op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg citroensap, zout en peper toe.
          • Blijf roeren terwijl je geleidelijk gesmolten boter toevoegt, totdat je een gladde hollandaisesaus krijgt.
          • Leg de gekookte asperges op een bord, leg plakjes gerookte zalm er bovenop en garneer met het gepocheerde ei. Serveer met de hollandaisesaus.

          Hopelijk vind je deze recepten nuttig en inspirerend om heerlijke gerechten met asperges te bereiden!