verschillen whey protein vs whey isolaat eiwitshakes en eiwitpoeder uitleg

Whey isolate vs whey protein vs vegan protein eiwitshakes en eiwitpoeder

Wat is een whey protein en wat is whey isolaat eiwitshakes en eiwitpoeder

Een whey protein eiwitshake en een whey isolate eiwitshake zijn beide voedingssupplementen die worden gebruikt om de eiwitinname te verhogen. Ze verschillen echter in de mate van zuivering en het gehalte aan lactose en andere componenten. Hier is een beschrijving van elk:

Whey protein eiwitshake uitleg

Een whey protein eiwitshake is gemaakt van whey eiwit, dat wordt gewonnen uit wei, het vloeibare bijproduct van de kaasproductie. Whey protein wordt gefilterd en geconcentreerd om het eiwitgehalte te verhogen. Het bevat over het algemeen ongeveer 80% eiwit, samen met een kleine hoeveelheid lactose, vet en koolhydraten. Whey protein is populair vanwege de snelle opname in het lichaam, waardoor het snel beschikbaar is voor spierherstel en -opbouw na een training.

Whey isolate eiwitshake uitleg

Een whey isolate eiwitshake is een verder gezuiverde vorm van whey eiwit. Het ondergaat extra zuiveringsprocessen, zoals microfiltratie of ionenwisseling, om het eiwitgehalte verder te verhogen en andere onzuiverheden te verwijderen. Whey isolate heeft doorgaans een eiwitgehalte van 90% of hoger, met aanzienlijk minder lactose, vet en koolhydraten in vergelijking met whey protein. Het is ook gemakkelijker verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie of gevoeligheid.

Welke eiwitshake nemen

Over het algemeen kan gezegd worden dat whey protein eiwitshakes een goede keuze zijn voor de meeste mensen, vooral als ze geen lactose-intolerantie hebben. Ze bieden een uitstekende bron van eiwitten en voedingsstoffen voor spierherstel en -opbouw. Whey isolate eiwitshakes zijn vaak de voorkeurskeuze voor mensen die gevoelig zijn voor lactose, die een hoger eiwitgehalte willen zonder extra vet en koolhydraten, of die op zoek zijn naar de hoogste zuiverheid in hun eiwitsupplement.

Whey isolaat eiwitshakes en eiwitpoeder vs whey protein

Het belangrijkste verschil tussen whey protein en whey isolate is de mate van zuivering en de hoeveelheid lactose en andere componenten in het eindproduct. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Zuiverheid: Whey protein is afkomstig van wei, een bijproduct van de kaasproductie. Het wordt gefilterd en geconcentreerd om het eiwitgehalte te verhogen. Whey isolate ondergaat een extra zuiveringsproces, meestal microfiltratie of ionenwisseling, om de eiwitconcentratie verder te verhogen en andere onzuiverheden zoals vet, lactose en cholesterol te verminderen. Whey isolate heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte (vaak 90% of hoger) in vergelijking met whey protein (meestal rond de 80%).

 2. Lactosegehalte: Whey protein bevat een kleine hoeveelheid lactose, het natuurlijke suiker dat in melk voorkomt. Mensen met lactose-intolerantie kunnen hierop reageren. Whey isolate ondergaat een extra filtratieproces om het lactosegehalte te verminderen, waardoor het meestal geschikter is voor mensen met lactose-intolerantie of gevoeligheid.

 3. Vet- en koolhydraatgehalte: Whey protein bevat doorgaans iets meer vet en koolhydraten in vergelijking met whey isolate. Het extra zuiveringsproces van whey isolate verwijdert grotendeels het vet en de koolhydraten, waardoor het een betere keuze is voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder extra calorieën binnen te krijgen.

 4. Prijs: Vanwege het extra zuiveringsproces is whey isolate over het algemeen duurder dan whey protein. De hogere zuiverheid en het lagere lactose- en vetgehalte rechtvaardigen vaak de hogere prijs voor mensen die op zoek zijn naar de hoogste kwaliteit en zuiverheid.

Eiwitshakes voor effectieve eiwitbronnen gebruiken

Het is belangrijk op te merken dat zowel whey protein als whey isolate effectieve eiwitbronnen zijn en dat het juiste productkeuze afhangt van individuele behoeften, dieetvoorkeuren en toleranties. Beide kunnen gunstig zijn voor spieropbouw, herstel en algemene eiwitinname, maar whey isolate kan voordeliger zijn voor mensen met lactose-intolerantie of mensen die een eiwitshake willen met een hoger eiwitgehalte en minder vet en koolhydraten.

Wat is een plantaardige eiwitshake

Wij hebben ook een plantaardige eiwitshake, dit is de vegan protein

Een plantaardige eiwitshake is een voedingssupplement dat is gemaakt van plantaardige eiwitbronnen. In tegenstelling tot whey eiwitshakes, die afkomstig zijn van zuivel, worden plantaardige eiwitshakes gemaakt van plantaardige bronnen zoals soja, erwten, rijst, hennep, pompoenpitten, chiazaad, quinoa en andere plantaardige ingrediënten.

Plantaardige eiwitshakes zijn populair geworden vanwege verschillende redenen, waaronder:

 1. Geschikt voor veganisten en vegetariërs: Plantaardige eiwitshakes zijn volledig plantaardig en bevatten geen dierlijke producten. Dit maakt ze een geschikte keuze voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen en toch hun eiwitinname willen verhogen.

 2. Allergieën en intoleranties: Plantaardige eiwitshakes zijn vaak vrij van de meest voorkomende allergenen, zoals zuivel, eieren en gluten. Daarom kunnen ze een geschikte optie zijn voor mensen met voedselallergieën of -intoleranties.

 3. Gezondheid en voedingsstoffen: Plantaardige eiwitten kunnen verschillende voedingsstoffen bevatten, zoals vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Ze kunnen ook lagere hoeveelheden verzadigde vetten en cholesterol bevatten in vergelijking met sommige dierlijke eiwitbronnen.

 4. Duurzaamheid en milieu: Het gebruik van plantaardige eiwitbronnen draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk, omdat het minder impact heeft op het milieu in vergelijking met de veeteeltindustrie.

Net als whey en isolaat eiwitshakes kunnen plantaardige eiwitshakes worden gebruikt om de eiwitinname te verhogen, spierherstel en -opbouw te ondersteunen, en als handige optie voor drukke schema's. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en formules, en kunnen worden gebruikt in smoothies, shakes, bakrecepten en andere voedingsmiddelen. Het is belangrijk om het etiket te controleren en te kiezen voor een plantaardige eiwitshake die voldoet aan je voedingsbehoeften en persoonlijke voorkeuren.

Whey protein, whey isolate of vegan protein eiwitshake kopen

Welke moet je dan nemen?

De keuze tussen whey protein, whey isolate en vegan protein hangt af van je persoonlijke behoeften, voorkeuren en dieetrestricties. Hier zijn enkele punten die je kunt overwegen bij het maken van je keuze:

Whey protein:

 • Voordelen: Whey protein is een hoogwaardige eiwitbron met een uitgebalanceerd aminozuurprofiel dat snel wordt opgenomen door het lichaam. Het kan helpen bij spieropbouw en herstel na intensieve trainingen.
 • Overwegingen: Whey protein bevat lactose en is afkomstig van zuivel, dus het is mogelijk niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of een zuivelvrij dieet.

Whey isolate:

 • Voordelen: Whey isolate is een verder gezuiverde vorm van whey protein, met een hoger eiwitgehalte en minder lactose, vet en koolhydraten. Het kan een goede keuze zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn of die een eiwitshake willen met een hoger eiwitgehalte en minder lactose.
 • Overwegingen: Whey isolate kan duurder zijn dan whey protein vanwege het extra zuiveringsproces.

Vegan protein:

 • Voordelen: Vegan protein shakes zijn gemaakt van plantaardige eiwitbronnen en zijn geschikt voor veganisten, vegetariërs en mensen met allergieën of intoleranties voor zuivelproducten of andere dierlijke ingrediënten. Ze kunnen ook lagere hoeveelheden verzadigde vetten en cholesterol bevatten en bijdragen aan duurzaamheid.
 • Overwegingen: Vegan protein kan een iets andere textuur en smaak hebben dan whey eiwitshakes, afhankelijk van de gebruikte plantaardige eiwitbronnen. Het is belangrijk om te controleren of het product een compleet aminozuurprofiel heeft.

Het is aan te raden om de etiketten en ingrediëntenlijsten van verschillende merken te vergelijken, de voedingsinformatie te raadplegen en eventueel de smaken uit te proberen voordat je een beslissing neemt.