calorieoverschot hanteren voor spieren opbouwen en aankomen

Wat is een calorieoverschot

Wat is een calorieoverschot 

Een calorieoverschot verwijst naar een situatie waarin je meer calorieën consumeert dan je lichaam op een dagelijkse basis verbrandt. Het is een term die vaak wordt gebruikt in relatie tot gewichtstoename en spieropbouw.

Wanneer je een calorieoverschot hebt, betekent dit dat je meer energie (uit calorieën) binnenkrijgt dan je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten en lichaamsfuncties te ondersteunen. Het overtollige aantal calorieën wordt opgeslagen in je lichaam als vetweefsel, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Een calorieoverschot is essentieel voor mensen die willen aankomen in gewicht, vooral bij het opbouwen van spiermassa. Spieren hebben extra calorieën nodig om te groeien en sterker te worden. Door meer calorieën te eten dan je lichaam verbrandt, voorzie je je spieren van de nodige bouwstoffen om te groeien.

Het is belangrijk op te merken dat een calorieoverschot ook kan leiden tot gewichtstoename in de vorm van vetweefsel, zelfs als je niet bezig bent met het opbouwen van spieren. Daarom is het belangrijk om je calorie-inname enigszins te beheersen en te zorgen voor een evenwichtige voeding met voldoende voedingsstoffen.

Het bereiken van een gezond en evenwichtig calorieoverschot is afhankelijk van individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau en doelen.

Waarom een calorieoverschot

Een calorieoverschot kan om verschillende redenen worden nagestreefd, afhankelijk van iemands individuele doelen en behoeften. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom iemand bewust zou kunnen streven naar een calorieoverschot:

 1. Gewichtstoename: Mensen die willen aankomen in gewicht, zoals bijvoorbeeld mensen met ondergewicht of mensen die spiermassa willen opbouwen, hebben een calorieoverschot nodig. Door meer calorieën te consumeren dan het lichaam verbrandt, kan er een toename van zowel spiermassa als vetweefsel optreden, wat kan leiden tot gewichtstoename.

 2. Spieropbouw: Voor het opbouwen van spieren is een overschot aan calorieën nodig. Spieren hebben extra energie nodig om te groeien en sterker te worden. Door een calorieoverschot te handhaven in combinatie met regelmatige krachttraining, kunnen spieren efficiënter groeien.

 3. Sportprestaties: Atleten in bepaalde sporten, zoals gewichtheffen of bodybuilding, kunnen profiteren van een calorieoverschot om hun prestaties te verbeteren en spiermassa op te bouwen. Het extra energieniveau kan hen helpen bij intensieve trainingssessies en het herstelproces.

 4. Herstel na ziekte of letsel: Bij sommige gezondheidsproblemen, zoals ondergewicht, ondervoeding of bepaalde medische behandelingen, kan een calorieoverschot nodig zijn om het lichaam te helpen herstellen en weer op krachten te komen.

Het is belangrijk om op te merken dat een calorieoverschot niet voor iedereen geschikt is. Mensen die al een gezond gewicht hebben of die proberen af te vallen, zouden niet bewust een calorieoverschot moeten nastreven. Een uitgebalanceerd voedingspatroon en individueel aangepaste calorie-inname zijn essentieel om aan iemands specifieke behoeften te voldoen.

Calorieoverschot voor spieropbouw en aankomen

Een calorieoverschot is vaak een belangrijke strategie voor mensen die spiermassa willen opbouwen en willen aankomen. Hier zijn enkele redenen waarom een calorieoverschot gunstig kan zijn voor spieropbouw en gewichtstoename:

 1. Energie voor spiergroei: Spieren hebben extra energie nodig om te groeien. Een calorieoverschot zorgt ervoor dat er voldoende energie beschikbaar is voor de eiwitsynthese en het herstelproces na intensieve training. Het biedt de bouwstenen en brandstof die nodig zijn om spieren op te bouwen en te laten groeien.

 2. Positieve stikstofbalans: Een calorieoverschot helpt bij het handhaven van een positieve stikstofbalans in het lichaam. Stikstof is een essentieel element in aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Een positieve stikstofbalans duidt op een toename van eiwitsynthese en een afname van eiwitafbraak, wat gunstig is voor spiergroei.

 3. Verhoogde glycogeenvoorraden: Een calorieoverschot zorgt ervoor dat de glycogeenvoorraden in de spieren en lever goed worden aangevuld. Glycogeen is de opgeslagen vorm van koolhydraten en dient als belangrijke energiebron tijdens trainingen. Voldoende glycogeenvoorraden kunnen de trainingsprestaties verbeteren en de spieropbouw ondersteunen.

 4. Hormonale ondersteuning: Een calorieoverschot kan ook bijdragen aan een gunstige hormonale omgeving voor spiergroei. Bij een voldoende calorie-inname worden hormonen zoals testosteron, insuline en groeihormoon op optimale niveaus gehouden, wat kan helpen bij spiergroei en herstel.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een calorieoverschot moet worden aangevuld met voldoende krachttraining en een evenwichtige voeding. Het simpelweg consumeren van een groot aantal calorieën zonder de juiste training en voedingsstoffen kan leiden tot een toename van vetmassa in plaats van spiermassa.

Extra shakes nemen voor het aankomen en een calorieoverschot hanteren 

Het consumeren van extra shakes kan een handige strategie zijn om je calorie-inname te verhogen en een calorieoverschot te creëren. Shakes kunnen een efficiënte manier zijn om extra calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen, vooral als je moeite hebt om voldoende voedsel te eten om aan je caloriebehoeften te voldoen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden bij het gebruik van shakes om aan te komen:

 1. Calorierijke shakes: Kies shakes die veel calorieën bevatten. Dit kan worden bereikt door ingrediënten zoals volle melk, yoghurt, notenpasta, havermout, fruit, honing of eiwitpoeder toe te voegen. Je kunt ook speciale weight gainers of mass gainer-shakes overwegen die specifiek zijn ontworpen om calorieën en voedingsstoffen toe te voegen.

 2. Eiwitgehalte: Zorg ervoor dat je shakes voldoende eiwitten bevatten. Eiwitten zijn essentieel voor spiergroei en herstel. Het toevoegen van eiwitpoeder, zoals wei-eiwit, kan helpen om je eiwitinname te verhogen.

 3. Balans en voedingsstoffen: Hoewel het belangrijk is om extra calorieën binnen te krijgen, is het ook cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je shake een evenwichtige mix bevat van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, evenals essentiële vitaminen en mineralen. Overweeg om verse ingrediënten en voedzame toevoegingen zoals bladgroenten, bessen of zaden aan je shakes toe te voegen.

 4. Maaltijden aanvullen: Shakes kunnen worden gebruikt als aanvulling op je reguliere maaltijden om je totale calorie-inname te verhogen. Ze kunnen handig zijn als tussendoortje of na een trainingssessie wanneer het moeilijk is om een volledige maaltijd te consumeren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het verkrijgen van gewicht op een gezonde manier niet alleen afhankelijk is van shakes. Een uitgebalanceerd dieet met volwaardige voedingsmiddelen, regelmatige krachttraining en voldoende rust en herstel zijn ook essentieel voor spieropbouw en gewichtstoename.