Uitleg waarom eiwitten nemen en zijn deze belangrijk?

Waarom eiwitten nemen en zijn deze belangrijk?

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van ons lichaam. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren, die dienen als bouwstenen voor cellen, weefsels, organen en enzymen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen eiwitten nemen:

 1. Spieropbouw en herstel: Eiwitten spelen een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van spierweefsel. Ze voorzien de spieren van de nodige aminozuren die nodig zijn voor groei en reparatie na fysieke activiteit, zoals krachttraining. Daarom zijn eiwitten vaak populair bij mensen die aan sport en fitness doen.

 2. Verzadiging: Eiwitten hebben doorgaans een verzadigend effect. Ze worden langzamer verteerd dan koolhydraten, waardoor je je langer vol en verzadigd voelt na een maaltijd met voldoende eiwitten. Dit kan helpen om hongergevoelens en overeten te verminderen.

 3. Gewichtsbeheersing en afvallen: Door het verzadigende effect van eiwitten en hun rol bij spieropbouw, kunnen ze ook bijdragen aan gewichtsbeheersing. Een eiwitrijk dieet kan helpen om spiermassa te behouden tijdens het afvallen en het verlies van vetweefsel te bevorderen.

 4. Gezondheid en herstel: Eiwitten spelen een rol bij het herstellen en vernieuwen van verschillende weefsels in ons lichaam, waaronder huid, haar, nagels en interne organen. Ze zijn ook betrokken bij het immuunsysteem en kunnen helpen bij wondgenezing en het versterken van het immuunsysteem.

Het is belangrijk om op te merken dat de meeste mensen voldoende eiwitten kunnen halen uit een evenwichtige voeding. Eiwitten komen voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Als je echter moeite hebt om voldoende eiwitten uit je normale voeding te halen, kan het nemen van eiwit-supplementen.

Verder in de blog wat uitleg per punt waarom eiwitshakes handig kunnen zijn.

Eiwitten en eiwitshakes kopen

Bij ons koop je zuivere eiwitshakes zoals whey protein, whey isolate en vegan protein. Het verschil tussen de drie eiwitshakes: whey protein bevat meer lactose dan de whey isolate en whey isolaat bevat meer eiwitten dan whey protein, ben je lactose gevoelig dan is whey isolate een betere keuze voor je. Vegan protein is een plantaardige eiwitshake. Je hoeft het niet alléén in een shake te nemen, we zullen verder in de blog recepten geven die je kan gebruiken in combinatie met het eiwitpoeder.

Waarom eiwitten en eiwitshakes nemen na of bij het sporten

Het nemen van eiwitten na of bij het sporten kan verschillende voordelen bieden. Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten vaak worden aanbevolen na fysieke activiteit:

 1. Spierherstel en -opbouw: Tijdens het sporten worden spieren belast en kunnen er microscopische scheurtjes in de spiervezels ontstaan. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor het herstel en de opbouw van spierweefsel. Door eiwitten na het sporten te consumeren, voorzie je je spieren van de nodige aminozuren om het herstelproces te bevorderen en spiergroei te ondersteunen.

 2. Stimulatie van eiwitsynthese: Direct na een training is je lichaam gevoeliger voor de opname van voedingsstoffen, waaronder eiwitten. Het consumeren van eiwitten na het sporten kan de eiwitsynthese stimuleren, wat verwijst naar het proces waarbij het lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt om beschadigde spiervezels te repareren en de spiermassa te vergroten.

 3. Vermindering van spierafbraak: Intensieve lichamelijke activiteit, vooral krachttraining, kan leiden tot spierafbraak. Het consumeren van eiwitten na het sporten kan helpen om de spierafbraak te verminderen. Door voldoende eiwitten beschikbaar te stellen, voorzie je je spieren van aminozuren, waardoor het lichaam minder snel zijn toevlucht hoeft te nemen tot het afbreken van spierweefsel voor energie.

 4. Optimaal herstel: Naast eiwitten zijn koolhydraten ook belangrijk na het sporten. Het combineren van eiwitten met koolhydraten in een herstelmaaltijd of -snack kan de glycogeenvoorraden (opgeslagen koolhydraten) in je spieren aanvullen en het herstelproces verder ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat de timing en de hoeveelheid eiwitten die je na het sporten nodig hebt, afhangen van verschillende factoren, zoals het type en de duur van de activiteit, je trainingsdoelen en je individuele behoeften.

Waarom eiwitten en eiwitshakes nemen voor verzadiging

Eiwitten kunnen bijdragen aan een gevoel van verzadiging, oftewel het gevoel van volheid en tevredenheid na een maaltijd. Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten kunnen helpen bij verzadiging:

 1. Vertraagde maaglediging: Eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten en vetten. Ze vertragen de maaglediging, wat betekent dat voedsel langer in je maag blijft. Dit vertraagde proces kan ervoor zorgen dat je je langer vol voelt na het eten van een eiwitrijke maaltijd.

 2. Verhoogd thermisch effect: Het thermische effect van voedsel verwijst naar de energie die het lichaam verbruikt om voedsel te verteren, op te nemen en te verwerken. Eiwitten hebben een hoger thermisch effect dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat het lichaam meer energie moet gebruiken om eiwitten af te breken. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van verzadiging.

 3. Verzadigende hormonen: Eiwitten kunnen de afgifte van verzadigingshormonen stimuleren, zoals peptide YY (PYY) en glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Deze hormonen spelen een rol bij het reguleren van de eetlust en het gevoel van verzadiging. Door de afgifte van deze hormonen te bevorderen, kunnen eiwitten helpen om je hongergevoelens te verminderen.

Het toevoegen van eiwitten aan maaltijden en snacks kan daarom helpen om de eetlust onder controle te houden en overeten te voorkomen. Het kan ook voordelig zijn bij gewichtsbeheersing, omdat het gevoel van verzadiging ervoor kan zorgen dat je minder snel naar calorierijk voedsel grijpt.

Het is echter belangrijk om een gebalanceerde maaltijd te hebben die ook andere voedingsstoffen bevat, zoals vezels, gezonde vetten en koolhydraten, om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het is raadzaam om een evenwichtig dieet te volgen dat is afgestemd op je individuele behoeften en gezondheidsdoelen.

Waarom eiwitten en eiwitshakes nemen voor gewichtsbeheersing en afvallen

Het nemen van eiwitten als onderdeel van een gewichtsbeheersings- of afslankplan kan verschillende voordelen bieden. Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten nuttig kunnen zijn voor gewichtsbeheersing en afvallen:

 1. Verhoogd verzadigingsgevoel: Eiwitten hebben doorgaans een verzadigend effect. Ze kunnen je langer vol en tevreden laten voelen na een maaltijd, wat kan helpen om hongergevoelens en het verlangen naar tussendoortjes te verminderen. Dit kan leiden tot een lagere calorie-inname en bijdragen aan gewichtsbeheersing.

 2. Behoud van spiermassa: Bij gewichtsverlies is er vaak een risico op spierverlies. Eiwitten spelen een cruciale rol bij het behoud van spiermassa. Door voldoende eiwitten te consumeren, kan je lichaam de aminozuren leveren die nodig zijn om spieren te behouden en herstellen tijdens een calorietekort. Het behoud van spiermassa is belangrijk omdat spieren helpen bij het verbranden van calorieën en het handhaven van een gezonde stofwisseling.

 3. Thermisch effect: Het thermische effect van voedsel, zoals eerder genoemd, is het energieverbruik dat gepaard gaat met het verteren en verwerken van voedsel. Eiwitten hebben een hoger thermisch effect dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat het lichaam meer energie verbruikt om eiwitten af te breken en te verwerken. Dit resulteert in een verhoogd calorieverbruik, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

 4. Regelmatige bloedsuikerspiegel: Eiwitten hebben over het algemeen een minder significante invloed op de bloedsuikerspiegel dan koolhydraten. Door eiwitten in je maaltijden op te nemen, kun je de bloedsuikerspiegel stabiel houden, waardoor je energieniveaus stabieler blijven en je minder last hebt van pieken en dalen in je eetlust.

Het is belangrijk op te merken dat het nemen van eiwitten op zichzelf geen magische oplossing is voor gewichtsverlies. Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat alle essentiële voedingsstoffen bevat en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

Waarom eiwitten en eiwitshakes voor de algehele gezondheid

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de algehele gezondheid van het lichaam. Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten en eiwitshakes gunstig kunnen zijn voor de algehele gezondheid:

 1. Celopbouw en reparatie: Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor cellen, weefsels en organen in het lichaam. Ze zijn betrokken bij de groei, het onderhoud en de reparatie van cellen en weefsels. Door voldoende eiwitten te consumeren, zorg je ervoor dat je lichaam de nodige materialen heeft om gezonde cellen op te bouwen en beschadigde cellen te herstellen.

 2. Enzymen en hormonen: Eiwitten spelen een rol bij de productie van enzymen, die essentieel zijn voor verschillende chemische reacties in het lichaam. Enzymen helpen bij de spijsvertering, metabolisme en vele andere processen. Bovendien zijn sommige hormonen ook eiwitten, zoals insuline, dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Door voldoende eiwitten te consumeren, ondersteun je de productie en functionaliteit van enzymen en hormonen.

 3. Immuunsysteem: Eiwitten zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Antilichamen, die een cruciale rol spelen in de afweer tegen ziekteverwekkers, zijn eiwitten. Het consumeren van voldoende eiwitten helpt het immuunsysteem te versterken en ondersteunt de productie van antilichamen, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden en ziektes te voorkomen.

 4. Transport en opslag van voedingsstoffen: Eiwitten zijn betrokken bij het transport en de opslag van voedingsstoffen in het lichaam. Ze fungeren als dragers voor belangrijke moleculen zoals zuurstof, vetten en mineralen, waardoor deze naar de juiste cellen en weefsels kunnen worden getransporteerd. Dit helpt bij het handhaven van een goede gezondheid en functioneren van het lichaam.

Eiwitshakes kunnen een handige manier zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun normale voeding te halen. Ze kunnen nuttig zijn voor atleten, mensen die actief zijn, vegetariërs/veganisten en degenen die herstellen van ziekte of letsel. Eiwitshakes bieden een snelle en gemakkelijke bron van eiwitten, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen en geabsorbeerd door het lichaam.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het ideaal is om je eiwitten uit een gevarieerde voeding te halen, inclusief voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Eiwitshakes kunnen een aanvulling zijn op een evenwichtig dieet, maar mogen geen vervanging zijn voor volwaardige voeding.

Lekkere eiwitpoeder recepten 

Hier zijn 10 lekkere recepten waarin je eiwitpoeder kunt gebruiken:

 1. Eiwitrijke smoothie:

  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 bevroren banaan
  • 1 kopje spinazie
  • 1 eetlepel amandelboter
  • 1 kopje amandelmelk
  • Optioneel: ijsklontjes voor extra textuur
  • Meng alle ingrediënten in een blender tot een gladde en romige smoothie.
 2. Eiwitpannenkoeken:

  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • Snufje kaneel
  • Optioneel: handvol bessen of stukjes fruit naar keuze
  • Prak de banaan en meng met de eieren, eiwitpoeder en kaneel. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes aan beide zijden tot ze goudbruin zijn. Serveer met bessen of fruit.
 3. Eiwitrijke energierepen:

  • 1 ½ kopje havermout
  • ½ kopje pindakaas
  • ¼ kopje honing
  • 2 schepjes eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • Optioneel: handvol gehakte noten, zaden of gedroogd fruit
  • Meng alle ingrediënten goed in een kom. Druk het mengsel stevig in een bakvorm en laat het in de koelkast opstijven. Snijd in repen en bewaar ze in de koelkast.
 4. Eiwitrijke chocoladetruffels:

  • 1 ½ kopje amandelmeel
  • ¼ kopje cacaopoeder
  • ¼ kopje ahornsiroop
  • 2 schepjes chocolade-eiwitpoeder
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • Meng alle ingrediënten goed in een kom. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Rol de balletjes eventueel in extra cacaopoeder of gehakte noten. Zet ze in de koelkast om op te stijven.
 5. Eiwitrijke mugcake:

  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels melk naar keuze
  • Optioneel: zoetstof naar smaak, bijvoorbeeld stevia
  • Meng alle ingrediënten in een grote mok. Verwarm de mugcake in de magnetron gedurende 1-2 minuten, of tot de cake stevig aanvoelt.
 6. Eiwitrijke banaanmuffins:

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • ¼ kopje melk naar keuze
  • 2 schepjes eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 ½ kopje havermeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Optioneel: handvol gehakte noten, rozijnen of pure chocoladestukjes
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Prak de bananen en meng met de eieren, melk en eiwitpoeder. Voeg het havermeel en bakpoeder toe en meng goed. Roer eventueel de gehakte noten, rozijnen of chocoladestukjes erdoor. Verdeel het beslag over muffinvormpjes en bak gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
 7. Eiwitrijke yoghurtbowl:

  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 kopje Griekse yoghurt
  • Handvol bessen of gesneden fruit
  • 2 eetlepels noten of zaden
  • Meng het eiwitpoeder door de Griekse yoghurt. Top af met bessen of fruit naar keuze en bestrooi met noten of zaden voor extra crunch.
 8. Eiwitrijke chia pudding:

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 kopje melk naar keuze
  • Optioneel: zoetstof naar smaak, bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Meng alle ingrediënten in een kom. Laat het mengsel een paar minuten rusten en roer opnieuw door. Zet de kom in de koelkast en laat de chia pudding minimaal 2 uur, of het liefst een nacht, opstijven. Serveer met verse bessen of ander fruit.
 9. Eiwitrijke havermout:

  • ½ kopje havermout
  • 1 schepje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • 1 kopje melk naar keuze
  • Optioneel: handvol bessen, gehakte noten of zaden
  • Kook de havermout in melk volgens de instructies op de verpakking. Roer het eiwitpoeder erdoor en laat het even staan om op te warmen. Garneer met bessen, noten of zaden naar smaak.
 10. Eiwitrijke chocoladesmoothie bowl:

  • 1 schepje chocolade-eiwitpoeder
  • 1 bevroren banaan
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel amandelboter
  • ½ kopje melk naar keuze
  • Toppings: gehakte amandelen, kokosschilfers, plakjes banaan
  • Meng het eiwitpoeder, de bevroren banaan, cacaopoeder, amandelboter en melk in een blender tot een dikke en romige textuur. Schep in een kom en garneer met je favoriete toppings.

Experimenteer en pas de recepten aan naar jouw smaak en voorkeuren. Vergeet niet om te genieten van de heerlijke eiwitrijke gerechten en snacks die je kunt maken met eiwitpoeder!

Advies gebruiken van eiwitten en eiwitshakes

Heb je nog hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn er voor je om te helpen!