Gratis voedingsschema en eetschema voor cutten mannen en vrouwen

Voedingsschema voor cutten mannen en vrouwen

Cutten en droogtrainen betekenis

 1. Cutten: "Cutten" verwijst naar een periode in de fitness waarbij het hoofddoel is om lichaamsvet te verminderen terwijl spiermassa zoveel mogelijk behouden blijft. Mensen doen dit meestal om een slanker en meer gedefinieerd lichaam te bereiken. Om te cutten, creëert men een caloriebeperkt dieet, waarbij minder calorieën worden geconsumeerd dan het lichaam nodig heeft. Dit resulteert in een calorietekort, waardoor het lichaam vetreserves als energiebron gaat gebruiken.

 2. Droogtrainen: "Droogtrainen" is vergelijkbaar met cutten, maar het richt zich specifiek op het bereiken van een zeer laag lichaamsvetpercentage, zodat de spieren zeer goed zichtbaar worden, wat resulteert in een droger en meer "geknipt" uiterlijk. Droogtrainen is een meer extreme vorm van cutten en wordt vaak gedaan door bodybuilders, fitnessmodellen of atleten die voor een wedstrijd of fotoshoot werken aan maximale spierdefinitie.

Cutten en droogtrainen is in de basis hetzelfde.

Het is belangrijk op te merken dat zowel cutten als droogtrainen zorgvuldig moeten worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt en om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cutten en voeding

Bij cutten is voeding een essentieel onderdeel om je doelen te bereiken. Het doel is om een calorietekort te creëren, zodat je lichaam vet gaat verbranden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van voeding tijdens het cutten:

 1. Caloriebeperking: Om lichaamsvet te verminderen, moet je minder calorieën consumeren dan je dagelijks nodig hebt. Dit creëert een calorietekort en dwingt je lichaam om energie uit vetreserves te halen. Het is belangrijk om een matig calorietekort te handhaven, meestal 500-1000 calorieën onder je dagelijkse energiebehoefte, 1000 calorieën is voor de meesten teveel omdat je dan weinig energie hebt en minder goed gaat functioneren. Dit blijft een stukje uitproberen voor jezelf wat goed werkt, je kan daarom starten bij 500 calorieën en dan eventueel opbouwen als dat gewenst is.

 2. Eiwitrijk dieet: Het is belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren tijdens het cutten. Eiwitten helpen bij het behoud van spiermassa en bevorderen het herstel na de training. Richt je op magere eiwitbronnen zoals kip, vis, mager vlees, eieren, zuivelproducten en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en tofu. Eiwitshakes kunnen hier goed bij helpen.

 3. Koolhydraten: Hoewel het verminderen van de totale calorie-inname belangrijk is, is het ook essentieel om de juiste soort koolhydraten te kiezen. Kies voor complexe koolhydraten zoals volle granen, groenten en peulvruchten in plaats van geraffineerde koolhydraten en suikers. Complexere koolhydraten geven je langer een verzadigd gevoel en leveren belangrijke voedingsstoffen.

 4. Gezonde vetten: Hoewel het verminderen van de totale vetinname belangrijk is, moet je gezonde vetten niet volledig vermijden. Gezonde vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid en kunnen helpen bij het verzadigd gevoel. Kies voor onverzadigde vetten zoals avocado, noten, zaden en olijfolie. Omega 3 vetzuren kunnen hier bij helpen.

 5. Maaltijdplanning: Het plannen van je maaltijden en snacks kan je helpen bij het controleren van je calorie-inname en het maken van gezonde keuzes. Probeer regelmatig te eten om je stofwisseling op gang te houden en voorkom grote hongergevoelens.

Hoeveel calorieën tijdens het cutten nemen

Het aantal calorieën dat je moet consumeren tijdens het cutten hangt af van verschillende factoren, zoals je geslacht, leeftijd, gewicht, lengte, lichaamssamenstelling, activiteitenniveau en individuele metabolisme. Er is geen one-size-fits-all benadering voor calorie-inname tijdens het cutten, maar er zijn algemene richtlijnen die je kunt volgen.

Over het algemeen wordt een matig calorietekort aanbevolen tijdens het cutten. Een vermindering van ongeveer 500 tot 1000 calorieën onder je dagelijkse energiebehoefte wordt vaak als een goed startpunt beschouwd. Dit kan een gestage en duurzame gewichtsafname van ongeveer 0,5 tot 1 kilogram per week bevorderen.

Het is belangrijk om niet te snel te veel calorieën te beperken, omdat dit kan leiden tot spierverlies en een negatief effect kan hebben op je algehele gezondheid en energieniveau. Het is beter om geleidelijk aan te beginnen en indien nodig de calorie-inname aan te passen op basis van je voortgang.

Het is ook essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en eventuele veranderingen in energieniveau, hongergevoelens en algeheel welzijn te monitoren. Als je merkt dat je te snel gewicht verliest of problemen hebt met energie of herstel, kan het nodig zijn om je calorie-inname iets te verhogen.

Cutten voorbeeld voedingsschema mannen en vrouwen

Hier is een voorbeeld van een voedingsschema voor mannen en vrouwen. Houd er rekening mee dat dit slechts een algemeen schema is en dat individuele voedingsbehoeften kunnen variëren op basis van factoren zoals leeftijd, gewicht, lengte, activiteitenniveau en eventuele specifieke dieetvereisten. 

Voedingsschema voor mannen cutten en doogtrainen

Ontbijt:

 • 2 eieren (gekookt, gebakken of roerei)
 • Volkoren toast
 • Een portie magere eiwitbron (bijv. kalkoenbacon of kipfilet)
 • Een portie groenten (bijv. tomaten, spinazie, paprika)

Snack:

 • Magere Griekse yoghurt met een handvol bessen

Lunch:

 • Gegrilde kipfilet of zalm
 • Volkoren rijst of quinoa
 • Een portie gestoomde groenten (bijv. broccoli, wortelen, bloemkool)

Snack:

 • Een handvol ongezouten noten of een eiwitrijke snackreep

Diner:

 • Mager rundvlees, kalkoen of vis
 • Zoete aardappel of volkoren pasta
 • Een salade met gemengde groenten en olijfolie dressing

Snack:

 • Magere kwark met stukjes fruit

Voedingsschema voor vrouwen cutten en droogtrainen

Ontbijt:

 • Havermout gekookt in water of magere melk
 • Een portie noten of zaden (bijv. amandelen, lijnzaad)
 • Een portie fruit (bijv. banaan, bessen)

Snack:

 • Een appel met pindakaas

Lunch:

 • Gegrilde kipfilet of tofu
 • Volkoren wrap of volkoren brood
 • Een portie groenten (bijv. sla, komkommer, tomaat)

Snack:

 • Magere yoghurt met muesli

Diner:

 • Gebakken zalm of tempeh
 • Quinoa of volkoren couscous
 • Geroosterde groenten (bijv. courgette, paprika, aubergine)

Snack:

 • Wortels en hummus

Het is belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag en de portiegroottes aan te passen op basis van je energiebehoefte en doelen. Dit voedingsschema dient als een algemene richtlijn,

Persoonlijk voedingsschema voor cutten en droogtrainen

Wij kunnen ook een persoonlijk voedingsschema voor je maken dat aansluit op jouw lichaam en voorkeuren.

Nog vragen? Laat het ons gerust weten.