De werking van creatine monohydraat, gebruiken en kopen

De werking van creatine monohydraat

Wat is de werking van creatine monohydraat

Creatine monohydraat is een veelgebruikt voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt door mensen die aan krachttraining en sport doen. Het belangrijkste werkingsmechanisme van creatine monohydraat is gerelateerd aan de rol van creatine in de energieproductie in spiercellen. Hier is hoe het werkt:

 1. Energieproductie: Creatine monohydraat wordt in het lichaam omgezet in creatinefosfaat, dat wordt opgeslagen in de spieren. Creatinefosfaat is betrokken bij het snel beschikbaar maken van energie tijdens korte en intense inspanningen, zoals gewichtheffen of sprinten. Het helpt bij de regeneratie van adenosinetrifosfaat (ATP), de belangrijkste energiebron voor spiercontractie.

 2. Verbeterde prestaties: Door de beschikbaarheid van creatinefosfaat in de spieren te verhogen, kan creatine monohydraat atleten helpen om meer herhalingen met zwaardere gewichten uit te voeren tijdens krachttrainingssessies. Het kan ook de prestaties verbeteren bij activiteiten met korte uitbarstingen van intensieve inspanning, zoals sprinten, gewichtheffen, en zelfs sommige vormen van intervaltraining.

 3. Spiergroei: Creatine monohydraat kan bijdragen aan spiergroei door het vergroten van de trainingscapaciteit en het bevorderen van spierherstel na intensieve inspanning. Het kan ook leiden tot vochtretentie in de spieren, wat kan resulteren in een tijdelijke toename van spieromvang.

Het gebruik van creatine monohydraat wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt ingenomen volgens de aanbevolen doseringen. Veel mensen ervaren verbeteringen in kracht, prestaties en spiergroei bij regelmatig gebruik van creatine monohydraat in combinatie met krachttraining.

Hoe creatine monohydraat gebruiken

Het gebruik van creatine monohydraat omvat meestal een oplaadfase gevolgd door een onderhoudsfase. Hier zijn de stappen voor het juiste gebruik van creatine monohydraat:

 1. Oplaadfase (optioneel): De oplaadfase is bedoeld om snel de creatinevoorraden in uw spieren te verhogen. Tijdens deze fase neemt u dagelijks 20 gram creatine monohydraat (meestal verdeeld over 4 doses van 5 gram) gedurende 5-7 dagen. Dit helpt om de spierconcentraties van creatine snel te verhogen. Sommige mensen slaan de oplaadfase over en gaan direct naar de onderhoudsfase.

 2. Onderhoudsfase: Na de oplaadfase gaat u over naar de onderhoudsfase, waarin u dagelijks 3-5 gram creatine monohydraat inneemt. Dit kan in één enkele dosis worden genomen, bijvoorbeeld na uw training, of verdeeld over de dag.

 3. Dosering en timing: Creatine monohydraat kan worden gemengd met water, sap of een andere vloeistof. Het is niet nodig om het op een lege maag in te nemen. Het nemen van creatine na de training kan gunstig zijn, omdat het de opname in de spieren kan vergemakkelijken. Sommige mensen kiezen er echter voor om het op een ander moment van de dag in te nemen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en trainingsroutine.

 4. Hydratatie: Zorg ervoor dat u goed gehydrateerd blijft terwijl u creatine monohydraat gebruikt, omdat dit kan helpen bij de opname en het verminderen van eventuele maagklachten.

 5. Aanbevolen duur: Creatine monohydraat kan gedurende langere periodes veilig worden gebruikt. Veel mensen nemen het gedurende meerdere maanden of zelfs jaren. Er is echter geen vastgestelde duur voor creatinegebruik, en het kan individueel variëren.

 6. Pauzes: Sommige mensen kiezen ervoor om af en toe een pauze in te lassen van creatinegebruik, hoewel dit niet noodzakelijk is. 

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van creatine monohydraat van persoon tot persoon kunnen variëren, en niet iedereen zal dezelfde resultaten ervaren.

Creatine monohydraat kopen zonder toevoegingen

Het kopen van pure creatine monohydraat zonder toevoegingen kan verschillende voordelen hebben, afhankelijk van uw persoonlijke doelen en behoeften. Hier zijn enkele redenen waarom sommige mensen de voorkeur geven aan creatine monohydraat zonder toevoegingen:

 1. Zuiverheid en eenvoud: Creatine monohydraat zonder toevoegingen is puur en bevat geen andere ingrediënten of vulstoffen. Dit betekent dat u precies weet wat u inneemt en dat er geen potentiële allergenen of onnodige stoffen aanwezig zijn.

 2. Doseringsflexibiliteit: Met pure creatine monohydraat kunt u uw dosering nauwkeurig aanpassen aan uw behoeften. Sommige supplementen bevatten toegevoegde ingrediënten zoals suikers, smaakstoffen of andere actieve stoffen, wat de flexibiliteit kan beperken.

 3. Kostenbesparing: Creatine monohydraat zonder toevoegingen is vaak goedkoper dan supplementen met toegevoegde ingrediënten. Dit kan voordelig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een kosteneffectieve manier om creatine toe te voegen aan hun dieet.

 4. Dieet- en allergieoverwegingen: Mensen met specifieke dieetbeperkingen of allergieën kunnen de voorkeur geven aan pure creatine monohydraat om mogelijke problemen met toegevoegde ingrediënten te vermijden.

 5. Zelfcontrole: Het gebruik van pure creatine monohydraat geeft u volledige controle over uw voedingssupplementen. U kunt bijvoorbeeld kiezen om het te mengen met water, sap of een drank naar keuze, zonder beperkt te zijn tot de smaak of de samenstelling van kant-en-klare supplementen.

Bij ons koop je altijd betrouwbare, zuivere en schone voedingssupplementen.