voeding met veel eiwitten en die eiwitrijk zijn

Voeding met veel eiwitten voorbeelden

Welke voeding bevat veel eiwitten

We maken onderscheid in dierlijke voeding en plantaardige voeding in deze blog, zo heb je een goed beeld ervan.

Voedingssupplementen met veel eiwitten

Je kan ook kiezen voor voedingssupplementen met veel eiwitten zoals whey protein, whey isolate, vegan protein, bcaa en de diet shake. Als je toch op zoek bent naar eiwitten uit voeding, dan kom ze hieronder:

Dierlijke voeding met veel eiwitten en eiwitrijke bronnen

 1. Mager vlees: Mager vlees zoals kipfilet, kalkoenborst, mager rundvlees en varkensvlees bevatten hoge niveaus van eiwitten. Ze zijn ook vaak lager in vet in vergelijking met andere vleessoorten.

 2. Vis: Vette vissoorten zoals zalm, tonijn, forel en makreel zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook een goede bron van gezonde omega-3 vetzuren.

 3. Eieren: Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en selenium. Het eiwit in eieren is voornamelijk te vinden in het eiwitgedeelte, terwijl de dooier ook vet en andere voedingsstoffen bevat.

 4. Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals magere melk, Griekse yoghurt, kwark, cottage cheese en magere kaas zijn rijk aan eiwitten. Ze bevatten ook calcium, vitamine D en andere belangrijke voedingsstoffen.

 5. Pluimvee: Kip en kalkoen zijn goede bronnen van eiwitten. Kippenborst zonder vel is een magere optie met een hoog eiwitgehalte.

 6. Magere vleeswaren: Magere vleeswaren zoals kalkoenfilet en rosbief kunnen ook een goede bron van eiwitten zijn. Let wel op het zoutgehalte bij sommige vleeswaren.

Plantaardige voeding met veel eiwitten en eiwitrijke bronnen

Hier zijn enkele voorbeelden van plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten:

 1. Peulvruchten: Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, zwarte bonen, kidneybonen, spliterwten en sojabonen zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten. Ze zijn ook rijk aan vezels en bevatten vaak andere belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur.

 2. Quinoa: Quinoa is een volkoren graan dat ook een compleet eiwit bevat. Het is een goede bron van plantaardige eiwitten en bevat ook vezels, ijzer en magnesium.

 3. Tofu en tempeh: Tofu en tempeh zijn gemaakt van sojabonen en zijn populaire vleesvervangers. Ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten ook andere voedingsstoffen zoals calcium en ijzer.

 4. Noten en zaden: Noten en zaden zoals amandelen, walnoten, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten bevatten eiwitten en zijn ook goede bronnen van gezonde vetten en vezels.

 5. Seitan: Seitan is een eiwitrijk voedingsmiddel dat wordt gemaakt van tarwegluten. Het is populair in vegetarische en veganistische gerechten als vleesvervanger.

 6. Spirulina: Spirulina is een blauwgroene alg die een goede bron van eiwitten is. Het kan worden toegevoegd aan smoothies, drankjes of andere gerechten.

Variaties en wisselen van eiwitbronnen 

Het is belangrijk om een evenwichtige voeding te handhaven en te variëren met eiwitbronnen, zowel dierlijke als plantaardige, om een goede inname van alle essentiële aminozuren en andere voedingsstoffen te garanderen.