hoe snel afvallen met krachttraining en een trainingsschema

Krachttraining schema voor afvallen

Hoe afvallen met krachttraining en kan dat

Ja, het is mogelijk om af te vallen met krachttraining. Hoewel cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen en fietsen vaak in verband worden gebracht met gewichtsverlies, kan krachttraining ook een belangrijke rol spelen bij het verliezen van gewicht.

Krachttraining helpt bij het verhogen van de spiermassa en het verhogen van de stofwisseling. Spieren verbranden meer calorieën in rust dan vetweefsel, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je lichaam zal verbranden, zelfs wanneer je niet actief bezig bent.

Daarnaast kan krachttraining helpen bij het behouden van spiermassa tijdens het afvallen. Wanneer je gewicht verliest, bestaat het risico dat je niet alleen vet verliest, maar ook spiermassa. Door regelmatig krachttraining te doen, stimuleer je het behoud van spiermassa terwijl je vet verliest.

Het is echter belangrijk op te merken dat voeding ook een cruciale rol speelt bij gewichtsverlies. Om af te vallen, moet je een calorietekort creëren, wat betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbrandt. Het combineren van krachttraining met een gezond en uitgebalanceerd dieet kan je helpen bij het bereiken van je gewichtsverliesdoelen.

Trainingsschema voor krachttraining en afvallen

Een effectief krachttrainingsschema voor gewichtsverlies moet gericht zijn op het verhogen van de stofwisseling, het opbouwen van spiermassa en het verbranden van calorieën. Hier is een voorbeeldschema dat je kunt volgen:

Opmerking: Voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, is het altijd raadzaam om een arts of een gekwalificeerde fitnessprofessional te raadplegen om ervoor te zorgen dat het programma geschikt is voor jouw individuele behoeften en eventuele beperkingen.

Dag 1: Full-body krachttraining

 • Squats: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Lunges: 3 sets van 10-12 herhalingen per been
 • Dumbbell chest press: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Lat pulldowns: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Shoulder press: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Russian twists: 3 sets van 15-20 herhalingen

Dag 2: Rust

Dag 3: Krachttraining voor de onderlichaam

 • Deadlifts: 3 sets van 8-10 herhalingen
 • Bulgarian split squats: 3 sets van 10-12 herhalingen per been
 • Leg press: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Hamstring curls: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Calf raises: 3 sets van 12-15 herhalingen

Dag 4: Rust

Dag 5: Krachttraining voor de bovenlichaam

 • Bench press: 3 sets van 8-10 herhalingen
 • Bent-over rows: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Dumbbell shoulder press: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Pull-ups of lat pulldowns: 3 sets van 8-10 herhalingen
 • Bicep curls: 3 sets van 10-12 herhalingen
 • Tricep dips: 3 sets van 10-12 herhalingen

Dag 6 en 7: Rust

Naast krachttraining is het ook belangrijk om cardiovasculaire oefeningen op te nemen in je trainingsroutine om extra calorieën te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld op de dagen dat je geen krachttraining doet 20-30 minuten matige tot intense cardio doen, zoals joggen, fietsen, zwemmen of een hometrainer gebruiken.

Vergeet niet dat naast je trainingsschema een gezond en uitgebalanceerd dieet van essentieel belang is voor gewichtsverlies. Zorg voor een calorietekort door gezonde voeding en let op je totale calorie-inname. Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeldschema is.

Afvallen tips en tricks in het algemeen 

Hier zijn enkele tips en trucs die je kunnen helpen bij het afvallen:

 1. Stel realistische doelen: Zorg ervoor dat je doelen stelt die haalbaar zijn en die je op de lange termijn kunt volhouden. Een gezond gewichtsverlies is ongeveer 0,5 tot 1 kilogram per week.

 2. Maak een gezond en uitgebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan verse groenten, fruit, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten. Vermijd of beperk bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en snacks met veel toegevoegde suikers.

 3. Eet langzaam en luister naar je lichaam: Neem de tijd om je maaltijden te nuttigen en kauw goed. Dit helpt je om sneller een verzadigd gevoel te krijgen en overeten te voorkomen.

 4. Portiegrootte controleren: Let op je portiegroottes en gebruik bij voorkeur kleinere borden en kommen. Dit kan je helpen om minder calorieën te consumeren zonder dat je het gevoel hebt dat je te weinig eet.

 5. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag. Soms kan dorst worden verward met honger, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

 6. Beperk calorieën uit dranken: Frisdranken, vruchtensappen, alcoholische dranken en zelfs sommige koffiedranken kunnen veel verborgen calorieën bevatten. Kies in plaats daarvan voor water, ongezoete thee of koffie, en beperk alcoholische dranken.

 7. Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond gewichtsverlies. Gebrek aan slaap kan je hongergevoel en eetlust verhogen, wat kan leiden tot overeten.

 8. Blijf actief: Naast krachttraining kun je ook cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen opnemen in je routine. Probeer minstens 150 minuten matige tot intense activiteit per week te krijgen.

 9. Houd een voedingsdagboek bij: Het bijhouden van wat je eet en drinkt kan je bewust maken van je eetgewoonten en helpen bij het identificeren van eventuele problematische gebieden.

 10. Wees geduldig en wees vriendelijk voor jezelf: Gewichtsverlies is een proces en het kan tijd kosten. Wees geduldig en wees niet te streng voor jezelf als je een keer een foutje maakt. Elke dag is een nieuwe kans om gezonde keuzes te maken.

Voedingssupplementen kopen en gebruiken voor afvallen

Hoewel voedingssupplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van gewichtsverlies, is het belangrijk op te merken dat ze geen wondermiddelen zijn en dat een gezond dieet en lichaamsbeweging de basis blijven voor succesvol gewichtsverlies.

Eiwitshakes: hiermee kan je maaltijden vervangen of gebruiken als snack om veel calorieën te besparen.

Diet shakes: hiermee kan je maaltijden vervangen om calorieën te besparen.

Omega 3: omega-3-vetzuren, zoals die worden gevonden in visolie, kunnen de gezondheid bevorderen en ontstekingen verminderen. Hoewel ze niet direct gerelateerd zijn aan gewichtsverlies, kunnen ze een rol spelen bij het ondersteunen van algemene gezondheid en welzijn tijdens het afvallen.

Diet support: de diet support draagt bij aan het onderdrukken van je hongergevoel en kan meer energie bieden wat handig is tijdens het afvallen.

Multivitamine: handig voor de extra vitamines en mineralen tijdens het afvallen.

Kan je afvallen zonder te sporten

Ja, het is mogelijk om af te vallen zonder intensief te sporten. Gewichtsverlies komt in essentie neer op een calorietekort creëren, waarbij je minder calorieën consumeert dan je verbrandt. Hoewel lichaamsbeweging belangrijk is voor een gezonde levensstijl en gewichtsverlies kan ondersteunen, is voeding de primaire factor als het gaat om afvallen.

Hier zijn enkele strategieën om gewicht te verliezen zonder intensief te sporten:

 1. Caloriebeperking: Het verminderen van je dagelijkse calorie-inname kan leiden tot gewichtsverlies. Richt je op het eten van voedzame, vezelrijke voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven en beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

 2. Portiecontrole: Let op je portiegroottes en probeer langzamer te eten om beter naar je verzadigingsniveau te luisteren. Gebruik kleinere borden en kommen om jezelf te helpen minder te eten.

 3. Eet evenwichtig: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met een goede mix van magere eiwitten, gezonde vetten, volle granen, groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bieden essentiële voedingsstoffen en helpen je je verzadigd te voelen.

 4. Vermijd vloeibare calorieën: Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en gezoete koffiedranken, omdat ze vaak veel calorieën bevatten zonder dat ze een verzadigd gevoel geven.

 5. Verhoog de dagelijkse activiteit: Hoewel je niet intensief hoeft te sporten, kun je je dagelijkse activiteit verhogen. Neem de trap in plaats van de lift, wandel vaker, sta op en beweeg regelmatig als je een zittende baan hebt. Deze extra beweging kan je helpen calorieën te verbranden en je stofwisseling te stimuleren.

 6. Slaap voldoende: Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond gewichtsverlies. Gebrek aan slaap kan leiden tot veranderingen in de hormoonbalans die de eetlust en hongergevoelens beïnvloeden.

 7. Stressbeheersing: Stress kan invloed hebben op eetgedrag en gewichtstoename veroorzaken. Zoek naar manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, wandelen of andere ontspanningstechnieken.

Hoewel sporten niet noodzakelijk is om af te vallen, kan het wel bijdragen aan het behoud van spiermassa, het verbeteren van de algehele gezondheid en het vergroten van het calorieverbruik. Het combineren van gezonde voeding met regelmatige lichaamsbeweging is vaak de meest effectieve aanpak voor gewichtsverlies en algehele fitheid.